Ιστορία

Η ιστορία είναι ζωντανή στην Κρήτη, αναπνέει στις δοξαριές της λύρας και του βιολιού, στον ήχο του λαούτου και της ασκομαντούρας.

 
Weather Heraklion

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Ηράκλειο στην αρχαιότητα ήταν ένα λιμάνι του νησιού, επίνειο της Κνωσού. Το όνομα διατηρήθηκε μέχρι το 824 μ.Χ., που οι Σαρακηνοί κατακτητές οχυρώνουν την πόλη σκάβοντας γύρω της μια μεγάλη τάφρο (χαντάκι) και δίνουν το όνομα Χάνδακας. Την περίοδο της Ενετοκρατίας θα επικρατήσει η ονομασία Candia. Κατά την Τουρκοκρατία η πόλη μετονομάσθηκε σε μεγάλο Κάστρο.

Τα Ηράκλειο ξαναπήρε το αρχαίο του όνομα μετά την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους το 1898. Έμβλημα της πόλης ο μεσαιωνικός Κούλες (16ου αι.) που δεσπόζει στο βενετσιάνικο λιμάνι. Οι πρώτες οχυρώσεις κατασκευάστηκαν αρχικά από τους Άραβες και ενισχύθηκαν από τους Ενετούς. Από τους επτά προμαχώνες σώζεται σήμερα ο προμαχώνας Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται ο τάφος του διάσημου συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη με τη λιτή αλλά και χαρακτηριστική επιγραφή: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα, είμαι λεύτερος», με θέα όλη την πόλη, ενώ από τις τέσσερις πύλες εισόδου στην πόλη σώζονται η Χανιόπορτα (1570), με το χαρακτηριστικό ανάγλυφο φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και η Καινούργια Πόρτα (1587) στη νότια πλευρά.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς είναι άλλωστε η κιβωτός του μινωικού πολιτισμού. Χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ο Δίσκος της Φαιστού, το χρυσό περιδέραιο των Μαλίων ή οι πήλινοι χορευτές από το Καμηλάρι, αποτυπώνουν μια ένδοξη ιστορία που χάνεται μέσα στους αιώνες.

Το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου παρουσιάζει τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης του Ηρακλείου ενώ ξεχωρίζουν τρεις πίνακες του Ελ Γκρέκο και χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη. Το Εθνολογικό Μουσείο Κρήτης στους Βώρους αναπαριστά με ζωντάνια εικόνες από την καθημερινή ζωή περασμένων εποχών και στιγμιότυπα του λαϊκού πολιτισμού του νησιού. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον όρμο Δερματά.

Weather Aghios Nikolaos

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύγχρονη κοσμοπολίτικη πόλη κτισμένη στον όμορφο κόλπο του Μιράμπελλου. Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία (8ου μ.Χ. αι), που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του σημερινού λιμανιού. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Λατώ προς Καμάρα», που ήταν επίνειο της πόλης «Λατούς της Ετέρας» κοντά στην Κριτσά.

Δίπλα στο μικρό λιμανάκι, υπάρχει λίμνη μεγίστου βάθους (64 μέτρων) γνωστή με το όνομα «Βουλισμένη», η οποία προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από ηφαιστειακή καθίζηση. Η λίμνη ενώθηκε με τη θάλασσα με μια μικρή διώρυγα, που κατασκευάστηκε το 1870.

Ο Άγιος Νικόλαος τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε διεθνούς φήμης θερινή διαμονή με ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εστιατόρια, καταστήματα και μια άριστα οργανωμένη μαρίνα. Η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για τα μουσεία της, καθώς διαθέτει αξιόλογο Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Weather Rethymno

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ανάμεσα στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη (Ίδη) βρίσκεται ο νομός Ρεθύμνου, με βραχώδη τοπία, υπέροχες ακτές, μελωδίες κρητικής λύρας, σπήλαια, ιστορικά μοναστήρια, παραδοσιακά ορεινά χωριά και πολυτελή ξενοδοχεία. Η πιο ορεινή και απόμακρη περιοχή της Κρήτης.

Η πόλη του Ρεθύμνου είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις που συνδυάζει ορεινή ομορφιά με μια απέραντη ολοκάθαρη θάλασσα. Βρίσκεται πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Ριθύμνας ή Ρεθύμνης. Αναμφίβολα το σύμβολο του Ρεθύμνου, δίπλα στο γραφικό βενετσιάνικο λιμάνι, είναι η Φορτέτζα, το βενετσιάνικο φρούριο στο λόφο του Παλαιοκάστρου που έχτισαν οι Ενετοί για να οχυρώσουν καλύτερα την πόλη, το 1574. Ανακαλύψτε το παρελθόν της πόλης ξεκινώντας από την οδό Αρκαδίου και διασχίστε το ιστορικό κέντρο θαυμάζοντας μοναδικά μνημεία, εξαίρετα δείγματα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής.

Το σημερινό Ρέθυμνο είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη, καθώς ο περίπατος μέσα στην πόλη αποκαλύπτει παλιά στενά σοκάκια, με ξύλινα μπαλκόνια, πανύψηλους μιναρέδες, απομεινάρια της Τουρκοκρατίας, καθώς και παλιά βενετσιάνικα αρχοντικά απ’ την εποχή των Ενετών. Ανατολικά είναι το εμπορικό λιμάνι και η αρχή μιας απέραντης οργανωμένης παραλίας με άμμο, μήκους 20 χλμ., όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει. Ενδιαφέροντα Ενετικά μνημεία που μπορεί κανείς να θαυμάσει, είναι η Κρήνη του Αριμόντι και η βενετσιάνικη Λότζια.

Weather Chania

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης, πρωτεύουσα του νομού Χανίων που καλύπτει το δυτικό τμήμα της Κρήτης. Στη σημερινή θέση των Χανίων βρισκόταν η αρχαία Κυδωνία, που την έκτισε ο Κύδων, εγγονός του Μίνωα, κατά την παράδοση. Η αρχαία αυτή πόλη υπήρξε ανταγωνίστρια της Κνωσού και της Γόρτυνας. Η περιπλάνηση στους δρόμους της Παλιάς Πόλης με τις επιβλητικές βενετσιάνικες οικίες, τις κρήνες και τους ναούς αποτελεί κυριολεκτικά μια απόδραση μέσα στο χρόνο.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο γραφικός ενετικός φάρος που αντικρίζεις στην είσοδο του ενετικού λιμανιού, δείγμα ιστορικό μιας άλλης εποχής. Απέναντι του βρίσκονται το βενετσιάνικο φρούριο του Φίρκα, χτισμένο το 1540 και το ναυτικό μουσείο. Στην άλλη άκρη του λιμανιού το τζαμί των Γενιτσάρων, απομεινάρι της Τουρκοκρατίας. Αξιοθέατα της πόλης είναι επίσης, η βενετσιάνικη συνοικία Τοπανά και Σπλάντζια με τις περίφημες εκκλησίες του Αγίου Ρόκκου (17ος αι), του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Αναργύρων και το ιστορικό προάστιο της Χαλέπας, όπου ήταν οι κατοικίες του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Πρίγκιπα Γεωργίου. Δημοφιλές σημείο συνάντησης η ιστορική Δημοτική Αγορά.

Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία και η παράδοση, εξέχοντα μουσεία όπως το Αρχαιολογικό, το Ιστορικό και το Ναυτικό μουσείο αποκαλύπτουν την ιστορία του νησιού. Στις παραλίες των Χανίων σμαραγδένια νερά και άσπρη ψιλή άμμος μαγεύουν τους παραθεριστές: Χρυσή Ακτή, Αγία Μαρίνα, Άγιοι Απόστολοι, Μάλεμε, Καλαθάς, Σταυρός, Πλατανιάς, Κολυμπάρι, Φαλάσαρνα, Αγία Ρουμέλη, Σούγια, Αμμούδι, Φοίνικας, Βότσαλα, Ελαφονήσι, Λουτρό, Άγιος Παύλος, Παχιά Άμμος, Φραγκοκάστελλο και Γαύδος.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

PARADISE DIVE CENTER

There's nothing more thrilling than the first-time divers discovering the joy of scuba...

CRETAS HAPPY DIVERS

Enjoy scuba diving with us, look for us at Niko seaside resort...

MEDITERRANEAN VIEW DIVING CENTER

Unique scuba diving experience at Candia Park Village Hotel in Agios Nikolaos. Dive in Crete with us now!

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ

NOSTOS CRUISES TRAVEL & SHIPPING CO.

Specialist in Boat Excursions...

MIRABELLO BOATS

Rent a boat, fishing trips, cruises...

SUMMER DREAM CRETAN YACHT

live your Summer Dream. Dinning a broad, Fishing, Wedding...

LANDMARK CRETE

Luxury VIP cruises and tours, speedboat tour with driver, food walking tour in Agios Nikolaos

YACHT CRUISES

Private cruises, special events . Fishing, snorkerling and more...

OCEAN SPIRIT

Catamaran Cruises, A great way to spend your day is out at sea!!

CRETAN YACHT

Live your Summer Dream. Dinning a broad, Fishing, Wedding or...

WATER SPORTS

PLAKA WATER SPORTS

Have a great day out at sea...

TZAGAS WATER SPORTS

Equipment & activities, jet ski, parasailing, water sofa, slider and more...

ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

EUROPA REAL ESTATE CRETE

Sales, Purchases and Rentals of Villas-Houses...

TRUST PROPERTIES SERVICE, PAGALOS A.N.

Real estate agency, at Rethymno...

KRETA EIENDOM

Real estate broker, construction, architect in-house, investment properties...

BEAUTY SALOON

OB hair salon and more

Hairdresser for exceptional haircut and hairstyle...

Dot, beauty concept

Manicure – Pedicure, Lash Lift, Brow Lift, Body Wax, Eyebrow Shaping & Threading...

Kryolan City

Cosmetic store, Professional Make-Up Products...

Karam Crete Spa

Ta wellness and beauty center...

Michalis Mpouloukas by Klimis

Hair lounge, manicure and pedicure...

Barber Oiko

Men's hairstyles, shaving, face and body care...

MASSAGE

Massage Trip by Georgina Gerothanassi

The perfect place to relief your stress with relaxing massage...

Karam Crete Spa

Ta wellness and beauty center...

Masazaki

Massage for everyone...

Salon De Massage

Traditional Chinese medicine and acupuncture in Agios Nikolaos...

PERFUMES

Maison de la perfumerie

the number 1 Greek perfume shop, scent 100% like the originals from the...

Perfume Gravity

Premium quality long lasting perfumes, greek high quality skincare products for face and body...

Perfume World

The world of French perfume, at its best version...

Πανω